Home » Știință » Inteligența Artificială ar putea fi un „mare filtru” care distruge civilizațiile

Inteligența Artificială ar putea fi un „mare filtru” care distruge civilizațiile

Inteligența Artificială ar putea fi un „mare filtru” care distruge civilizațiile
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.05.2023

Dacă extratereștrii există undeva în Univers, de ce nu ne-au contactat încă? Este posibil, susține o nouă lucrare, ca aceștia – sau, în viitor, noi – să fie inevitabil anihilați de Inteligența Artificială ultraputernică, victime ale propriei noastre dorințe de a crea o ființă superioară.

Acest potențial răspuns la paradoxul Fermi vine de la cercetătorul Mark M. Bailey, de la National Intelligence University, SUA care, într-o nouă lucrare care urmează să fie supusă evaluării colegiale, susține că Inteligența Artificială avansată ar putea fi exact genul de risc catastrofal care ar putea distruge civilizații întregi.

Bailey citează Inteligența Artificială supraomenească drept un potențial „Mare filtru”, un posibil răspuns la paradoxul Fermi, în care o amenințare teribilă și necunoscută, artificială sau naturală, nimicește viața inteligentă înainte ca aceasta să poată intra în contact cu alții.

„Pentru oricine este preocupat de riscul catastrofal global, rămâne o întrebare care dă de gândit”, scrie Bailey, potrivit Futurism.

Victime ale propriei noastre dorințe de a crea o ființă superioară?

„Este Marele Filtru în trecutul nostru, sau este o provocare pe care trebuie să o depășim în continuare?”.

Noi, oamenii, notează cercetătorul, suntem „teribili la estimarea intuitivă a riscului pe termen lung” și, având în vedere câte avertismente au fost deja emise cu privire la Inteligența Artificială – și la potențialul său punct final, o inteligență generală artificială – este posibil, susține el, să ne invocăm propria noastră dispariție.

„Un mod de a examina problema este prin prisma argumentului celei de-a doua specii”, continuă lucrarea.

„Această idee ia în considerare posibilitatea ca Inteligența Artificială avansată să se comporte efectiv ca o a doua specie inteligentă cu care vom împărți în mod inevitabil această planetă. Având în vedere cum au decurs lucrurile ultima dată când s-a întâmplat acest lucru – atunci când oamenii moderni și oamenii de Neanderthal au coexistat – rezultatele potențiale sunt sumbre.”

„În acest scenariu, oamenii ar renunța la poziția de specie inteligentă dominantă pe planetă”

Chiar mai înspăimântătoare, notează Bailey, este perspectiva unei Superinteligențe Artificiale (ASI) aproape divine, în care o AGI depășește inteligența umană, deoarece „orice Inteligență Artificială care își poate îmbunătăți propriul cod ar fi probabil motivată să facă acest lucru”.

„În acest scenariu, oamenii ar renunța la poziția de specie inteligentă dominantă pe planetă, cu potențiale consecințe dezastruoase”, presupune autorul ipotezei. „La fel ca la Omul de Neanderthal, controlul nostru asupra viitorului nostru și chiar asupra existenței noastre s-ar putea sfârși odată cu introducerea unui concurent mai inteligent”.

Desigur, nu a existat încă nicio dovadă directă care să sugereze că inteligențele artificiale extraterestre au eliminat viața naturală în vreo civilizație extraterestră, deși, în opinia lui Bailey, „descoperirea unei inteligențe extraterestre artificiale fără dovezi concomitente ale unei inteligențe biologice preexistente ar muta cu siguranță acul în mișcare”.

Această ipoteză, desigur, ridică posibilitatea ca în Univers să existe Inteligența Artificială distructivă care să mai zăbovească după ce și-a eliminat creatorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Inteligența Artificială identifică medicamente anti-îmbătrânire care vizează celule „zombi”

Care sunt joburile pe care Inteligența Artificială nu le va putea face, cel puțin pentru o vreme

IBM înlocuiește oamenii cu Inteligența Artificială. Ce posturi sunt vizate?

Inteligența Artificială detectează mai rapid celulele canceroase, arată un studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase